האם פעילות גופנית מאומצת טובה ללב?

לא בכדי תזונאים ורופאים בכל העולם ממליצים למטופליהם להכניס לשגרת חייהם פעילות גופנית מכל סוג שהוא שכן פעילות גופנית מסייעת להאריך את תוחלת החיים, מפחיתה את הסיכוי לחלות במחלות לב וכלי דם ואף שומרת על גוף בריא, מאוזן וחזק. על השאלה האם פעילות גופנית מאומצת טובה ללב אין תשובה חד משמעית שכן על כל מחקר שנעשה ויעשה, בפועל יש לפחות מחקר אחד שיסתור אותו ובתחום זה חוסר האיזון מוכח פעם אחר פעם.

מצד אחד ניתן לומר שפעילות גופנית מכל סוג שהוא איננה גורמת לנזק ללב ואף מקטינה את הסיכוי לחלות במחלות לב. אך מה לגבי תחרויות מאומצות ומאתגרות כמו טריאתלון, מרתון ואפילו איש הברזל אותן ספורטאים מבצעים לאורך שנים בשילוב אימונים קשים ואינטנסיביים לכל אותו תחרויות?. מסתבר שאצל אנשים מסוימים אימונים עצימים מאוד המתבצעים במשך תקופה ארוכה של שנים כן עלולים לגרום לנזק לבבי מסוים.

אז איך יודעים?

חשוב להבין שאין המאמר עוסק באנשים שמבצעים פעילות גופנית בעצימות קלה עד בינונית שכן כל המחקרים העוסקים בפגיעה לבבית כתוצאה מפעילות גופנית עוסקים בספורטאים רציניים שמבצעים פעילות גופנית עצימה ולאורך זמן.

מצד אחד אנשים שמבצעים על בסיס קבוע ספורט בעצימות גבוהה כמו למשל ריצה של 10 ק״מ ביום, שחייה של 6 ק״מ או רוכבים על אופניים 20 ק״מ ביום מפחיתים משמעותית את הסיכוי לחלות במחלות לב שכן הם מזרימים את הדם בגוף על בסיס גבוה ומשפרים את תפקודו של שריר הלב.

מצד שני אנשים שמבצעים פעילות גופנית עצימה לאורך זמן כחלק בלתי נפרד מאורח החיים שלהם, מחוייבים להיות במעקב רפואי צמוד אצל קרדיולוג אחת לכמה חודשים. מדוע? משום שאיסוף של אינספור מחקרים שהתבצעו וממצאים שנאספו ב-30 השנים האחרונות מראים כי אימונים אינטנסיביים לאורך זמן עלולים לגרום לשינויים פיזיולוגיים במבנה הלב מה שעלול לגרום לפגיעה בתאי שריר הלב ולחוסר חמצן. כדאי לזכור שלכל כלל יש יוצא מן הכלל ומדובר בבחינת של כל מקרה לגופו ואין סיבה להיכנס ללחצים מיותרים, אלא פשוט להיות במעקב.